The Old Ditch Riverhoppers (NL)

De oorsprong van The Old Ditch Riverhoppers ligt geografisch gezien in Utrecht, maar de muzikale bron bevindt zich aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Voor hun old time bluegrass putten de vier bandleden inspiratie uit het werk van oude meesters uit Noord-Amerika als Bill Monroe, The Stanley Brothers, Jimmy Martin en The Johnson Mountain Boys. Daar waar veel bluegrassbands zich toeleggen op het louter naspelen van andermans werk, beschouwen The Old Ditch Riverhoppers het als een uitdaging om in hun eigen werk dezelfde puurheid en kracht te verwerken als die de oude traditionals herbergen. Niettemin spelen ze met liefde die oude klassiekers en laten ze er graag ook hun publiek mee kennismaken. Debuutalbum ‘Long Done Gone’ (april 2018) bevat dan ook een bijna evenredige verdeling van eigen nummers en covers.

Frontman Jabe Piter Faber (vocals/gitaar/banjo) is in 2016 de grote plas overgestoken om zich te verdiepen in de geheimen van het spel en de geschiedenis van het genre. Via staten als North Carolina, Kentucky en Virginia heeft hij door de VS rondgetrokken. Tastbare herinneringen daaraan zijn onder andere een jam met een ver familielid van Earl Scruggs in Virginia en de gelegenheid op de porch van het huis in Kentucky waar Bill Monroe woonde muziek te maken, maar ook een nummer als Black Mountain Moonshiners dat hij tijdens het reizen schreef en een van de songs op het album is.

Naast Jabe Piter Faber bestaat de band uit Maurits Mekenkamp (vocals/mandoline/viool), Franke Kooistra (vocals/contrabas) en Martijn Koetsier (gitaar/dobro). ‘Long Done Gone’ is het eerste album van The Old Ditch Riverhoppers en is opgenomen en gemixt door Bart van Strien, bandlid van Blue Grass Boogiemen. In 2016 verscheen de 7” ‘Kentucky Trainwreck’ waarvoor de band ook met Van Strien werkte.

gijs@zwaardvismusic.com

Technical rider

Press_photo

 

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more
Leo Hoeksema