Baptiste W. Hamon (FR)

Baptiste W. Hamon combineert in zijn werk Amerikaanse rootsmuziek met Franse volksmuziek, een bijzondere mix die voor het eerst hoorbaar was op het in Nashville opgenomen debuutalbum ‘L’insouciance’ (2016). Het nieuwe album ‘Soleil, Soleil Bleu’ toont dat de Parijzenaar niet strikt gehouden is aan die kaders. “Het is enerzijds meer Frans, omdat de opnames gemaakt zijn in Frankrijk met Franse producers, en door het gebruik van drumcomputers ook moderner. Maar anderzijds is mijn muziek ook nog steeds erg folk en Amerikaans, omdat bijna alle nummers in de VS zijn geschreven tijdens mijn trips daar, en 90% van de muziek die ik recent beluisterd heb en me beïnvloed heeft Amerikaans is”, aldus Hamons persoonlijke analyse van het nieuwe geluid.

Het huwelijk tussen americana en chanson komt voort uit Hamons bewondering voor beide genres. Hamon: “Het chanson heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Franse cultuur. Ik heb het gevoel dat het in de afgelopen twintig jaar wat aan kracht heeft ingeboet, omdat mainstream radiostations veelvuldig easy listening liedjes zijn gaan draaien, niet zelden met oninteressante teksten. Maar er is altijd een aantal fantastische Franse artiesten geweest, generatie na generatie, die het chanson levend hebben gehouden. Hetzelfde geldt voor Amerikaanse rootsmuziek met singer-songwriters die de teksten als centraal punt van hun muziek beschouwen. Ik hou van hun poëtische benadering en ik probeer hetzelfde te doen met m’n eigen liedjes, maar dan in het Frans.”

Hamon speelde de afgelopen twee jaar op onder andere ESNS 2017, Into The Great Wide Open en TakeRoot en deed TV-optredens bij De Avondetappe en Vrije Geluiden. Het succes in Nederland heeft de Parijzenaar aangenaam verrast, zegt hij nu. “Met uitzondering van een aantal shows in Texas in 2016 - toen ik op South By South West speelde -, had ik nog nooit buiten een Frans sprekend land opgetreden. Om geconfronteerd te worden met een publiek dat niet vloeiend Frans spreekt, als ze het überhaupt al spreken, vond ik vooraf erg spannend en zag ik als een grote uitdaging. Ik werd geraakt door de vriendelijkheid van de mensen die ik in Nederland heb ontmoet, en hun muziekkennis. Ze bleken veel van Franse muziek te weten, maar ook van Amerikaanse folk, de twee genres waar ik veel affiniteit mee heb. Dus ik had al gauw het gevoel dat mijn muziek begrepen werd.”

De release van het nieuwe album 'Soleil, Soleil Bleu' (april 2019) is in februari voorafgegaan door de EP ‘De Mille Feux’ die speciaal voor de Benelux-markt is uitgebracht, naar aanleiding van de uitgebreide Nederlandse tour van 21 februari tot en met 3 maart.
Mark Vrolings